23 Nisan 2021 akşamı Habertürk TV’de yayınlanan “Açık ve Net” programının konuğu olarak canlı yayında gazetecilerin yönelttiği soruları cevaplayan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, başta Kanal İstanbul projesi hakkındaki asılsız iddialar olmak üzere, Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevi sırasındaki tutarsız ve başarısız yönetimini belgeleriyle ortaya koydu.

M. Tevfik Göksu, 23 Nisan 2021 akşamında yapılan programa başlarken, yayına iki akşamdır konuk olduğunun altını çizerek bir gece önce aynı kanalda, aynı programda konuk olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun program sırasında Göksu’nun ismini duydukça sinirlenmesine ve öfkesini kaybetmesine vurgu yaptı. Aynı programda İmamoğlu’na sorular yönelten gazeteci Nagihan Alçı’nın bu kontrolsüz öfke hakkında gazetede yayımlanan “Tahammülsüzlük ve öfkenizin farkında mısınız Sayın İmamoğlu?” isimli köşe yazısına da bu linkten ulaşabilirsiniz.

M. Tevfik Göksu programda neler açıkladı?

Katıldığı programda, Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’un yönetimi konusunda anlattıklarının nasıl yanlış olduğunu sayılarla ve belgelerle ortaya koyan M. Tevfik Göksu, CHP’nin tüm iddialarının asılsız olduğunu tüm Türkiye’ye gösterdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Parti grubunun, oylamaları ve uygulamaları bloke ettiğini savunan İmamoğlu’na karşı Göksu, meclisteki oylamaların istatistiklerini ekrana taşıdı.

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu için bugüne kadar 15.498 milyar TL borçlanma yetkisi verdiklerini hatırlatan Göksu, mecliste başkanın önünü tıkamadıklarının altını çizdi. İstanbul’un AK Parti yönetiminde olduğu geçmiş 25 yılda ise CHP meclis grubunun ise sadece bir kere, meclisteki metro oylamalarına evet dediğini hatırlattı. Göksu, CHP meclis grubunun geçmişte İstanbul’un metro inşaatları için yapılan, Dudullu hattı dışındaki tüm metro oylamalarına hayır oyu kullandığını, bugün ise İmamoğlu’nun tüm metro çalışmalarını kendisininmiş gibi gösterdiğini anlattı.

CHP’nin takoz siyaseti

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili M. Tevfik Göksu, AK Partili Kadir Topbaş döneminde sadece 2016 – 2017 ve 2018’deki üç yıllık dönemde meclise 6504 dosya geldiğini, CHP’nin 1874’üne hayır dediğini ve hayır oyu kullanma oranlarının %29 olduğunu gösterdi.

CHP’li İmamoğlu’nun başkanlığında geçen 2019 ve 2020 yılları içinde ise meclise gelen 2179 dosyanın oylamasında AK Parti Meclis Grubu’nun sadece 60 dosyaya hayır oyu kullandığını ve bunun da %2 oran anlamına geldiğini hatırlatarak İstanbul’da “takoz siyaseti” ile yönetimi tıkama anlayışının CHP’ye ait olduğunu, AK Parti’nin ise belediye başkanının önünü tıkama çabasının olmadığını, İstanbul halkı için faydalı olacak her hizmete evet oyu verdiklerini göstermiş oldu.

CHP kentsel dönüşüm bütçesini kuşa çevirdi

M. Tevfik Göksu, canlı yayında CHP’li Belediye Başkanı İmamoğlu’nun çok ağır deprem riski altındaki İstanbul’da hayati öneme sahip olan kentsel dönüşüm projelerinin belediyenin gündeminden çıktığını da anlatarak CHP’nin İstanbul’daki kentsel dönüşüm bütçesini %5’ten %0.8’e düşürdüğünü gösterdi. Göksu, İBB Meclisinde yaptığı konuşmada merkezi hükümetten gelecek 20 milyar lira üzerindeki bütçenin %10’unu kentsel dönüşüme ayırma teklifi yaptığını ama İmamoğlu’nun bu teklife cevap bile vermediğini de vurguladı.

Halk Ekmek büfeleri tartışmasındaki büyük yalanlar

İmamoğlu’nun İstanbul halkına ucuz ekmek ulaştıracak Halk Ekmek büfelerini, İBB AK Parti Meclis Grubu’nun engellediği iddialarını hatırlatan Göksu, bunun tamamen yalan olduğunu da açıkladı. Göksu, “yeni büfe kurmak istiyorsanız, bize kaç büfe kurmak istediğinizi söyleyin, meclisten geçirelim” dediklerini vurgulayarak bu soruya cevap gelmediğini ve mecliste yapılan oylamada mevcut 117 büfe için yapılan oylamada evet oyu kullandıklarını anlattı. “Biz Halk Ekmek konusu kapandı, dosya meclisten geçti gitti diye biliyoruz” diyen Göksu, “Sonra bir gün haberlerde AK Parti Halk Ekmek’e izin vermiyor haberlerini gördüm. Neye izin vermiyoruz, şaştım kaldım” açıklamasını yaptı.

İmamoğlu’na çağrıda bulunan Göksu, “Eğer derdiniz halka daha ucuz ekmek ulaştırmaksa, İstanbul’da her sokakta bakkal var, gelin bakkallara Halk Ekmek satışı yetkisi verelim, herkes kolayca Halk Ekmek’e ulaşsın tavsiyesi veriyorum” diye de eklemede bulundu.

İBB’nin ilçe belediyelerinden Halk Ekmek büfeleri için uygunluk raporu olmadan büfe dikmeye kalkmasının şehir düzenini bozma tehlikesini de hatırlatan Göksu, ilçe belediyelerinden uygunluk raporu alarak sorunu çözmenin çok basit olduğunu hatırlattı. Esenler’de de İBB’nin iki noktaya Halk Ekmek büfesi koymak istediğini vurgulayan Göksu, belediyedeki uzmanların uygunluk raporu hazırlayarak kendisine getirdiklerini ve kendisinin de hemen imza atarak büfelerin kurulmasına onay verdiklerini de anlattı.

Mehmet Tevfik Göksu, halkımızın bilincinde kutsal bir değer taşıyan ekmek kavramı üzerinden İmamoğlu’nun dezenformasyon yaratmaya çalıştığını Ekmekle Oynama CHP kampanyası ile anlatmıştı. Bu kampanya hakkındaki haberimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Otobüs kredileri engelleniyor mu?

İmamoğlu’nun yeni alınacak otobüsler için gereken 90 milyon Euro krediyi AK Parti’nin engellediği yalanına da değinen Göksu, bu kredi için gereken meclis oylamasında AK Parti grubunun evet oyu verdiğini hatırlattı. Şu anda sadece İstanbul’un değil, tüm Türkiye’deki büyükşehir belediyesiyönetimlerinin dış borç kredilerinin beklemede ve incelemede olduğunu açıkladı. Kredi onayındaki gecikmenin CHP’ye veya İmamoğlu’na özel bir durum olmadığının, AK Partili büyükşehir belediyelerinin de dış borçlanmayla alacağı kredilerin onaylarının ilgili usuller uyarınca incelenmesinin zaman aldığının ve beklemede olduğunun altını çizdi.

Liyakat ve CHP

Devlet kadrolarında liyakatin çok önemli olduğunu sürekli dile getiren CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye yönetimini aldıktan sonra bu söylemine tamamen ters hareket ettiğini rakamlarla anlatan Göksu, CHP yönetiminin çok sayıda partiliyi işe aldığını ve üst yönetimlere fazladan getirdikleri 100 kişilik CHP’li parti üyelerinin, şehre yıllık 12 milyon lira ek maaş yükü getirdiğini hatırlattı.

İmamoğlu’nun iddialarına yanıtlar:

M. Tevfik Göksu, program boyunca İmamoğlu’nun iddialarının yanıltıcı ve asılsız olduğunu rakamlarla ve belgelerle anlatmaya devam etti:

  • Kamu bankalarının İBB’ye kredi vermediği iddiasının asılsız olduğunu vurgulayan Göksu, kamu bankalarının belediyelere kredi vermekte gönülsüz olduğunu ve AK Partili belediyelerin de kamu bankalarından kredi alamadığını açıkladı.
  • 2020 yılında okullara süt dağıtımı yapan İmamoğlu’nun bu girişimini desteklediklerini anlatan Göksu ancak piyasada sütün litresi 4 TL iken İmamoğlu’nun sütün litresini 6.9 TL’ye mal ederek İstanbul’u zarara uğrattığını da gösterdi.
  • M. Tevfik Göksu, İmamoğlu’nun belediye bütçesinden sosyal yardım olarak 617 milyon TL harcadığını söylemesine rağmen belediyenin kayıtlarındaki resmi yardım rakamının 263 milyon TL olduğunu anlatarak bu konunun takipçisi olacaklarının da altını çizdi.
  • Eğitim Yardımı konusunun da büyük bir yalan olduğunu ifade eden Göksu, seçimlerde 75 bin öğrenciye yardım edeceklerini vadeden İmamoğlu’nun şu anda 63 bin öğrenciye yardım ettiklerini açıkladığını ancak İBB’nin resmi verilerine göre bu rakamın sadece 49 bin kişi olduğunu canlı yayında gösterdi. 2018’de, AK Parti döneminde ise 89.574 öğrenciye eğitim yardımı verildiğini vurguladı.
  • Merkezi hükumetin İBB’ye bütçe ayırmadığı iddiasında bulunan İmamoğlu’nun yalan söylediğini de anlatan Göksu, İBB’nin merkezi hükümetten 2020 yılı için 15.7 milyar TL bütçe istediğini ama merkezi hükümetin 17.9 milyar TL göndererek İmamoğlu’nun istediğinden bile fazla bütçeyi İstanbul’a ayırdığının altını çizdi.

Kanal İstanbul ve su yalanları

İmamoğlu’nun Kanal İstanbul hakkındaki söylemlerinin de gerçeğini yansıtmadığını rakamlar ve belgelerle anlatan Göksu, şu detayların altını çizdi:

  • Kanal İstanbul nedeniyle Sazlıdere Barajı devreden çıkınca İstanbul’un su sıkıntısı çekeceğini anlatan İmamoğlu’nun söylemlerinin gerçeğini yansıtmadığını vurgulayan Göksu, Sazlıdere’nin İstanbul suyuna katkısının sadece %3 olduğunu, Kanal İstanbul projesinde Sazlıdere Barajı’nın yerine 3 baraj yapılacağını ve bu barajlarda Sazlıdere’nin kapasitesinden 6 kat fazla su tutulacağını hatırlattı.
  • Melen Barajını AK Parti’nin hayata geçirdiğinin altını çizen Göksu, İmamoğlu’nun Melen Barajı’ndaki inşaat bittiğinde barajda tutulacak 1 milyar metreküp suyun İstanbul’un 1 yıllık su tüketimine eş olacağını, böylece sadece Melen Barajı’nın bile tek başına İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacağını vurguladı.
  • Kanal İstanbul’dan akacak deniz suyunun Terkos Gölü’ndeki tatlı suyu tuzlandıracağını iddia eden İmamoğlu’na karşı Göksu, Terkos Gölü’nün kanaldan 6 metre yukarda olduğunu ve kanaldan Terkos Gölü’ne su akmasının mümkün olmadığını gösterdi.
  • Kanal İstanbul’un kazımı sırasında çıkacak hafriyatın İstanbul içinde dolaşmadan Kuzey’de Karadeniz kıyısına taşınacağını belirten Göksu, İmamoğlu’nun hafriyat trafiği söyleminin gerçeği yansıtmadığını hatırlattı.

23 Nisan 2021 tarihinde Habertürk TV’de canlı yayınlanan “Açık ve Net” programının özetini aşağıda izleyebilirsiniz:

***

M. Tevfik Göksu kimdir?

1 Ocak 1966 tarihinde Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde doğan Göksu, ilkokulu Gölbaşı’nda, liseyi İstanbul Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1990 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümünde tamamladı. Akademik çalışmalarını Sosyoloji alanında yoğunlaştıran M. Tevfik Göksu, Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde başladığı doktora çalışmalarını Siyaset Sosyolojisi üzerine devam ettirdi.

Aktif siyasete erken yaşlarda başlayan ve yaşamı boyunca devam eden Göksu, Refah Partisi ve Fazilet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Millî Gençlik Vakfı İstanbul İl Kuruculuğu ve Marmara Bölge Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1992’den 2000 yılına kadar Bağcılar Belediye Başkan Danışmanlığı görevinde bulundu.

2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi Esenler Belediye Başkanı adayı gösterildi ve yüzde 48 oy oranıyla Esenler Belediye Başkanı seçildi. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’den tekrar Belediye Başkanı adayı gösterilen Göksu, yüzde 62,7 oy oranıyla tekrar Esenler Belediye Başkanı olarak seçildi. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ise yüzde 65,48 oy oranıyla üçüncü kez başkan seçildi.

Günümüzde, Esenler Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekilidir. SONAR araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre İstanbul’daki AK Parti Belediye Başkanları arasında en sevilen, en başarılı Belediye Başkanı olarak tespit edilmiştir.