Esenler Belediyesi’nin, Esenler’in kentsel dönüşümü ve eğitim dönüşümü için yaptığı imza projesi Tuna Eğitim Vadisi’nin resmi açılışı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla gerçekleşti. Tekin, “Eğitim öğretim sürecine katkı vermek için cansiperane çalışan belediyelerimize teşekkür ederiz” dedi.
Kentsel dönüşümün sadece bina yenilemekten ibaret olmadığını, şehri topyekün dönüştürmek gerektiğini savunan Esenler Belediyesi, eğitim alanında da büyük bir dönüşüme imza attı. “Eğitime Hep Destek, Tam Destek” sloganıyla Esenler’de yaşayan öğrencilere, güvenli bir şehirde daha kaliteli eğitim fırsatı sunmak için çalışmalarına her gün bir yenisini ekleyen Esenler Belediyesi’nin en büyük eğitim projelerinden bir tanesi olan Tuna Eğitim Vadisi resmi olarak açıldı.
Temeli Ocak 2022’de atılan, toplam 15 bin 879 metrekare kapalı alana sahip vadi, modern okulları Erhan Boysanoğlu İlkokulu, Süleyman Çetinsaya Ortaokulu ve Esenler Kantur Spor Salonu ile yeni eğitim – öğretim yılıyla birlikte hizmet vermeye başladı. Tuna Mahallesi’ndeki okul problemini çözüme kavuşturan Tuna Eğitim Vadisi’nin resmi açılışı törenine; Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul Valisi Davut Gül, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Esenler Kaymakamı Süleyman Özçakıcı, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürü Feyzullah Sert ve okul yapımında bağışta bulunan yardımseverler ile öğrenciler, veliler ve diğer ilgililer katıldı.
Bütçede en büyük pay Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılıyor
Açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Esenler Belediyesi’ni eğitime verdiği destekler ve yatırımlardan dolayı tebrik ederek şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanlığı’nın 56 bin adet okulu var. Hem eğitim ortamlarının daha iyi hale gelmesi hem de sınıfların daha az ve eğitim öğretime uygun hale gelmesi için sürekli yatırım yapıyoruz. Yılda ortalama 4-5 bin adet derslik ihtiyacımız ortaya çıkıyor. Biz de bunları yapmaya çaba sarf ediyoruz. Bunları yaparken problemlerimiz oluyor. Bunlardan bir tanesi kaynak ayırmak. Geçtiğimiz günlerde 2024 Bütçe Görüşmeleri yaptık. AK Parti iktidarında her bütçe döneminde olduğu gibi bu yıl da genel bütçeden en büyük pay Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılmış durumda. Kaynak ayrılırken önümüzde bazı problemler oluyor. Ayırdığımız kaynak bazen ihtiyaçlarımıza veya illerden gelen taleplere yetmiyor. Yetmediği zaman da imdadımıza hayırseverlerimiz yetişiyor. Onlara teşekkür ediyorum. Ayrıca belediye başkanlarımıza da teşekkür ediyorum. Bütçe bulmak ve kaynak ayırmaz tek başına yetmiyor. Türkiye’nin birçok ilinde kaynak üretmemize rağmen belediyelerimizin gerek Düzenleme Ortaklık Payı (DOP), gerek imar düzenlemeleri sebebiyle çok fazla sıkıntı yaşıyoruz. Bunların hepsi bir tarafa, okullarımızın kullandığı su giderlerinden bile belediyelerle sıkıntı yaşıyoruz. Bir taraftan da eğitim öğretim sürecine katkı vermek için cansiperane çalışan belediyelerimiz de var. Ben huzurlarınızda, bize bu anlamda destek olan belediyelerimize, özellikle de Esenler Belediyesi’ne teşekkür ediyorum.”
Göksu okul yapmak için her şeyi halletmiş
İstanbul Valisi Davut Gül ise, “Güzel bir açılışa şahitlik ediyoruz. Derler ya coğrafya kaderdir diye. Evet, coğrafya kader. Cumhuriyet tarihinin en büyük eğitim yatırımları olmasına rağmen, bazen eksiklikler hissedilebiliyor. İşte bu arada eksiklikler hissedildiğinde, eğitim dostu Esenler Belediye Başkanımız Tevfik Göksu, hem kamulaştırmasını hallederek hem de arsasını hallederek bir iş başardı. İstanbul’da biliyorsunuz paranızın olması yetmiyor. Okul yapacak paranızın en az iki veya üç katı para, arsa için gidiyor. Bunu halletmişler. Onunla da kalmamış, hayırseveri de bulmuşlar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu.
Hikayesini anlatsam iki ciltlik kitap olur
Tuna Eğitim Vadisi’nin derin bir hikâyesi üzerine inşa edildiğini söyleyen Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, “Şu gördüğünüz okullar sadece okuldan ibaret değil, çok derin bir hikâyesi var. Anlatmaya kalksam iki ciltlik kitap haline gelir. İstanbul’un en problemli alanlarından bir tanesiydi. Bu eğitim vadisiyle, şehrin sosyolojik ve kültürel dönüşümüne katkı sağlayacak mekânsal dönüşümü de ortaya çıkarmak istedik. Çeşitli tehditler aldık. ‘Demirden korkan trene binmez’ dedik ve sağa sola bakmadan yürüdük. Türkiye’de kamulaştırarak okul alanı yapılan yer çok azdır. Burayı kamulaştırarak yaptık. Binaları yıkarak, insanlara paralarını ödedik okullarımızı yaptık” dedi. Göksu, konuşmasının devamında 166 derslikli, içerisinde kütüphanesi, laboratuvarı ve kapalı spor salonu bulunan Tuna Eğitim Vadisi, çocuklarımızın eğitiminde önemli fırsatlar sunacak. Bu vadide artık geleceğimizin teminatı çocuklarımız donanımlı ve konforlu bir eğitim alacak” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından okulun açılışı gerçekleştirildi. Açılış sonrası Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu okulun bahçesine Cumhuriyetimizin 100. Yılı anısına 100 fidan dikti.