Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, mutfaklardaki israfı önlemek ve sürdürülebilir yaşam tarzını yaygınlaştırmak amacıyla hayata geçirilen Atıksız Mutfak Atölyesi’ni ziyaret etti. Atölye çalışmaları hakkında bilgi alan Göksu, kursiyerlerle hatıra fotoğrafları çekildi.

Esenler Belediyesi tarafından 2022 yılında hayata geçirilen Atıksız Hayat Atıksız Mutfak atölyesinde 7. dönem sona erdi. Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü bünyesinde eğitimlerine devam eden atölyenin son dersini ise Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ziyaret etti. Kursiyerler tarafından yapılan yiyecekleri inceleyen Göksu, atölye çalışmaları hakkında Dr. Şef Esat Özata’dan bilgi aldı. Göksu’nun ziyaretinden hayli memnun kalan kursiyerler, atölye ile birlikte israf konusunda bilinçlendiklerini ve bunu aileleri ile yakın çevrelerine de aşıladıklarını kaydetti. 6 haftalık eğitim sürecini tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerler, atölye sonunda Göksu ile hatıra fotoğrafı çekildi.

İsrafla mücadele hayati önem taşıyor

Atölye ziyaretinde konuşan başkan Göksu, Atıksız Mutfak Atölyesinin en anlamlı projelerden biri olduğunu söyleyerek “Dünyanın yakın zamanda en önemli sorunlarından biri gıdaya erişilebilirlik olacak. Bu anlamda israfın önüne geçmek hayati bir önem arz ediyor. Esenler’de başlattığımız bu hareket, umarım ülkemizin her köşesinde yankı bulur. Atölyeye katılan kardeşlerimizi tebrik ediyor, israfla mücadeleyi hayatlarının merkezine koymalarını temenni ediyorum” dedi.

Kayıtlar devam ediyor

Esenler Belediyesi’nin ‘Atıksız Hayat’ projesi kapsamında hayata geçirdiği ‘Atıksız Mutfak Atölyesi’ne başvurular devam ediyor.

Atölye kapsamında gıda israfı, gıda israfının boyutları ve istatistiksel verileri, atık ve atık türleri, atıklarla ilgili yönetmelik ve mevzuatlar, dünyada ve Türkiye’de israf ve atık önleme çalışmaları, evlerde atık yönetimi, geri dönüşüm sistemleri, kompostlama ve ileri dönüşüm modelleri, sürdürülebilir mutfak, yeşil mutfak ve restoranlar ile atıksız mutfak uygulamaları konulu eğitimler verilecek. Eğitim sonunda katılımcılara sertifika verilecek.

‘Atık değil katık yapalım’

Atölye eğitmeni Dr. Şef Esat Özata, “Atölyemizde 6. dönem başladı. Tabi biz ilk başladığımız zamanlar bir atölye ve sertifika programı olarak yola çıkmıştık. Sonrasında proje çığ gibi büyüyüp buralara kadar geldi. Yaklaşık 200’e yakın kursiyerimizi mezun ettik. Biz yola çıkarken şunu ifade etmiştik, İstanbul’dan Esenler’den bir farkındalık yaratalım. Yaptığımız ‘Atıksız Tarifler’ adlı akıllı kitabımızla bunu taçlandırdık. Bu da çok gurur verici bir şey. Atölyeden memnun kalanlar birbirine atölyeyi tavsiye ediyor ve herkesin mutfağına dokunuyoruz. Bu çok mutluluk verici. Evsel atıklarla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Biz işin mutfak ayağında doğru depolama ve doğru pişirme teknikleri gibi ‘mutfakta temiz çöp’ diye tabir ettiğimiz artıkları azaltmayı ve hayal güçlerini artırmayı hedef olarak belirledik kendimize. ‘Atık yapmayalım katık yapalım’ mottosuyla çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.