Esenler Belediyesi, Türkiye’de ilki gerçekleşen İyilik Fuarı organizasyonunun açılışına ev sahipliği yaptı. İçişleri Bakanlığı himayelerinde gerçekleşen fuara İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Esenler Belediyesi, af ve mağfiret iklimini hâkim kılan Ramazan ayında bir ilke imza atıyor. Belediyemiz Türkiye’nin ilk “İyilik Fuarı”na ev sahipliği yapıyor. Sergi, İçişleri Bakanlığı himayelerinde, Esenler Dörtyol Meydanı’nda düzenleniyor. Fuarın açılışı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye Diyanet Vakfı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay’ın yanı sıra Sadakataşı Derneği, Verenel Derneği, İHH İnsani Yardım Vakfı, Deniz Feneri, Yetim Vakfı, CANSUYU, Hoca Ahmet Yesevi Derneği (HAYDER), Anda Derneği, Beşir Derneği, HAYRAT, İDDEF ve Valide İnsani Yardım Derneği’nin yer aldığı fuar, Esenler İlçe Müftüsü Osman Yazıcı’nın okuduğu dualarla açıldı. Fuar, 24 Nisan’a kadar kapılarını açık tutacak.

Soylu: Merhamet ve vicdan medeniyetinin evladıyız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuşmasına Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek başladı. “Bugün atılan bu adımın karşılığı belki biz görürüz, ya da görmeyiz! Ama dünyanın birçok noktasında ülkemizin birçok noktasında iyiliktir. Ayrıca içeride birtakım kurumlar var. Allah onlardan razı olsun. Onlar bu millete köprü vazifesi yapıyorlar. Hem kervanı düzüyorlar, hem köprüyle dünyanın birçok noktasına iletiyorlar.”

“Biraz önce İdlib’ten bir fotoğraf geldi. Çocuğu hasta olan baba bizden bir şey talep etmişti. Biz de onu yerine getirdik. Oradaki arkadaşlarımız ona ulaştırdılar. Orada bir iyiliğin, bir merhametin, bir vicdanın sahibi olan bir millet, sadece İdlib’e değil, ayrıca Bangladeş’teki Arakanlılara, Yemenlilere, Lübnan’daki çocuklara dünyanın dört bir tarafına uzanıyor. Sadece buradan dünyanın dört bir tarafına elini uzatan bir merhamet ve vicdan medeniyetinin evladıyız.”

Soylu, birbirimize ensar olmanın en önemli görevimiz olduğunu sözlerine ekleyerek “Kimseye sırtımızı dönemeyiz. Biz büyük bir milletiz. Üstelik yüzlerce yıl aynı kıbleye secde ettiğimiz, beraber düğünler kurduğumuz, cenazeleri sırtımızda taşıdığımız insanlara biz sizin yokluğunuzda sizi tanımıyoruz diyemeyiz. Çünkü biz Müslümanız” dedi.

Ayrıca Bakan Soylu iyilik fuarlarının bir fırsat olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Biz özümüzü keşfetmeye devam etmeliyiz. Çünkü bizim özümüz kıymetlidir. Güçlüdür. Çünkü bizim özümüz sadece bu coğrafyada değil bütün dünyaya medeniyetimizi nakşedecektir. Mevlana Avusturyalı değildir. Almanyalı değildir. Mevlana bu coğrafyanın insanıdır, bizim insanımızdır. Biz Eyüp El-Ensar’ın beldesindeyiz. Onun beldesinde büyüdük ve bugüne kadar geldik. Biz onların düsturları içinden gitmeliyiz” diye konuştu.

Göksu: İyilik yaparak insanlığın önünü açtık

M. Tevfik Göksu, yeryüzünde bir insanın en çok mutluluk duyacağı işin iyilik yapmak olduğunu, belitti. Ve şöyle devam etti: “İnsanı insan olarak,  insanı bir beşer olarak en çok mutluluğa ulaştıracak şey bir başkasına iyilik yapmaktır. Bizim medeniyetimizin değerlerinde ilk inşa iyilik inşasıdır. Biz her gittiğimiz yerde her vardığımız yerde sebiller kuruyoruz. Ya da orada yaşayanların kullanabileceği, istifade edebileceği her türlü imkânları onlara sunuyoruz. Biz böyle bir vakıf medeniyetinin çocuklarıyız.”

“Ve biz bu iyiliği yaparken birilerinin yaptığı gibi kimsenin dinine, diline, ırkına, cinsiyetine bakmadan her bir mazlum neredeyse onun yanında yer almayı en büyük insanlık görevi, en büyük iyilik hareketi görüyoruz. Ayrıca biz yeryüzünde iyilik yaparak insanlığın önünü açan ve insanlığa katkı sunan bir medeniyetin çocukları olarak dedik ki bize bu konuda öncülük eden, rehberlik eden bütün kurumlarımızı bir araya getirelim. Bu kurumlarımızla Esenler halkımızı buluşturalım. Bu fikri sayın bakanımıza açtığımızda dedik ki bu fikri Esenler’de inşa edelim ve İçişleri Bakanlığımızın himayesinde bunu yapalım. Üstelik sayın bakanımıza sunduğumuzda hiç tereddüt etmeden hemen yapalım dedi. Aslında bugün Türkiye’de bir ilk olarak iyilik fuarı yapıyoruz. Bu sene ilkini yapıyoruz. Bundan sonra büyüyecek ve gelişecek. Çünkü bizim az sonra içeride göreceğimiz o sivil toplum örgütlerimiz bir gün Somali’de, bir gün Irak’ta, bir gün Suriye’de. Nerede bir mazlum varsa nerede insana ihtiyaç varsa orada bizim medeniyet gücümüzü taşıyan bizim iyilik kervanımızı taşıyan kurumlarımız buradalar”

Yerlikaya: İyilik fuarı ömrümde ilk kez tanıklık ettiğim bir fuar

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise, bu tür fuarların oldukça önemli olduğunu söyleyerek “Ömrümde, 32. yılıncı meslek hayatımda ilk defa böyle bir fuara tanıklık ediyorum. Üstelik pek çok fuar açılışlarımızda dostlarımızla, hemşerilerimizle bir araya geldik. Fuarlar bizler için çok önemli. Ramazan ayı, mağfiret  ve dayanışma ayı. Birlik, beraberlik ve kardeşliğin hep birlikte doruğa ulaştığı bu ayda Esenler meydanında, Esenler Belediye başkanımıza, Esenlerli hemşerilerimize yakışır bir fuara tanıklık ediyoruz. Ayrıca vesile olan belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz. “

“AFAD ile birlikte, Sivil Toplum Genel Müdürlüğü ile birlikte, ülke içinde bütün şehirlerimizde dar günde, zor günde sadece ülkemizde değil tüm dünyada Allah bizi hiçbir zaman afetle imtihan etmesin. Bununla beraber kıymetli bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun himayeleriyle bu fuar, gerçekten bir ilk ve örnek. Cenab-ı Allah ‘Siz hayırda birbirinizle yarışın’ buyuruyor. Ayrıca peygamber Efendimiz ‘İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır’ buyuruyor. Peygamber buyruğunun işareti şu; din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapmadan yaratılan olan herkese merhametle, iyilikle en küçüğü tebessüm olmakla birlikte iyilik yapan inancın mensubuyuz” diye konuştu.