Çevreci uygulamalarıyla büyük takdir toplayan Esenler, “Sıfır Atık” hedefine ulaşmak için şimdi de bitkisel atık yağlardan 95 ton temizlik malzemesi üretti.

Esenler Belediyesi, “Bitkisel Atık Yağların Toplanması” projesini yürütmeye devam ediyor. Esenler Belediyesi, bu yıl içerisinde EDİM Hayır Marketi’ne 5 ton temizlik malzemesi teslim etti. Bu sayede bugüne dek 95 ton temizlik malzemesi elde ettik. Projeyle Esenler Belediyesi, yıl sonunda 100 ton temizlik malzemesini ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.

Esenler Belediyesi, “Sıfır Atık” kapsamında “Her Atık Çöp Değildir” sloganıyla hayata geçirdiği geri dönüşüm projelerini sürdürüyor. Esenler Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, 2010 yılında başlattığı “Bitkisel Atık Yağların Toplanması” projesi kapsamında bu yıl içerisinde EDİM Hayır Marketi’ne 5 ton temizlik malzemesi teslim etti.

İhtiyaç sahiplerine 100 ton temizlik malzemesi

Belediyemiz, 2021 yılında da toplam 30 bin 116 litre bitkisel atık yağ toplanmıştı. Böylece, proje kapsamında EDİM Hayır Marketi’ne 3 buçuk ton temizlik malzemesi teslim etmişti. EDİM’e bugüne kadar teslim edilen temizlik malzemesi 95 tona ulaştı. Projenin hedefi ise 2022 yılı sonunda 100 tonu geçmek.

30 milyon metreküp suyu kirlenmekten kurtardık

“Bitkisel Atık Yağların Toplanması” projesi ‘Sosyal belediyecilik’ anlayışının da bir örneği olarak öne çıkıyor. Bu sayede atık yağlardan elde edilen temizlik malzemeleri, yardıma muhtaç vatandaşlarımıza ulaşıyor. Toplanan 29 bin 116 litre bitkisel atık yağ yaklaşık 30 milyon metreküp suyu kirlenmekten kurtardı. Ayrıca “Sıfır Atık” kapsamında geri dönüşümden elde edilen binlerce defter, her yıl Esenler’de öğrenim gören öğrencilere ulaşıyor.

Bitkisel atık yağlar proje sayesinde ev ve iş yerlerinden ayrı ayrı toplanıyor. Böylece yağlar lavabolara ve çevreye dökülmeden geri dönüşüm merkezlerine ulaşıyor. Lavaboya ve çevreye dökülen atık yağlar ise kanalizasyon sistemine zarar veriyor. Kanalizasyon yoluyla denize karışan atık yağların verdiği zarar ise çok daha büyük. Yağlar, sudaki oksijen miktarını azalarak, güneş ışınlarının suyun altına inmesini engelleniyor. Bu durum uzmanlara göre hem müsilaj sorununun büyümesine neden oluyor. Bitkisel atık yağlar ayrı ayrı toplandığında ekonomik bir kazanım ortaya çıkıyor. Ayrıca su ve toprak kirliği önlenmiş oluyor.

Esenler Belediyesi’ni arayıp atık yağlarınızı teslim edin

Çevreye duyarlı vatandaşlar, bitkisel atık yağların toplanması hakkında detaylı bilgi almak için:

Esenler Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün telefonu, (0212) 440 09 15-17

Esenler Belediyesi ESTİM Çağrı Merkezi’nin telefonu, 444 00 73

EDİM Hayır Market nedir?

EEsenler EDİM Hayır Market, Esenler Dayanışma ve İyileştirme Merkezi’nin bir girişimi. Proje ile Esenler’de hayırseverlerin yardıma muhtaç vatandaşlarımıza daha kolay ulaşmasını sağlıyoruz.

Proje ile hayırseverler tarafından yapılan yardımlar, Esenler’de yaşayan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaşıyor. Üstelik EDİM Kart ile hayata geçen projeyle bu vatandaşlarımızın yaşam kaliteleri yükseliyor. Gerçek ihtiyaç sahibi kişi ve aileleri belirleyerek, EDİM Kart adını verdiğimiz kredi kartına benzer yardım kartları geliştirdik. Ailelerin ihtiyaç durumu ve çocuk sayısına göre bu kartlara aylık kredi yüklemesi yaptık. Eskiden kapı kapı dolaşılarak poşetlerle yapılan erzak dağıtımına son verdik. Ayrıca ihtiyaç sahibi ailelerimiz böylece EDİM Hayır Market içinden, kendi ihtiyaçlarına göre ürünleri seçerek alışveriş yapabiliyorlar.

Böylece hem yardım alan kimseleri başkaları görmüyor. İhtiyaç sahibi aileler de kendisi veya ailesi için ihtiyaç duyduğu malzemeyi seçerek alabiliyor. Yardımlar da daha etkin bir şekilde sahiplerine ulaşmış oluyor.

Yardıma muhtaç vatandaşlar, sosyal belediyeciliğin nimetlerinden yararlanarak EDİM Kart ile alışveriş yapabiliyor. “İyilik Kapısı EDİM Hayır Market Projesi”, Türkiye genelinde yapılan Sosyal Belediyecilik Proje Yarışması’nda büyükşehir ilçe belediyelerinin projeleri arasından sıyrılarak birinci olmuş bir sosyal yardımlaşma projesidir.