“100. Yıl Marşı Yarışması”nın ödül töreninde konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Cumhuriyet, açtığımız büyük bir penceredir ve bu milletin diriliş ruhunu temsil eder. Bu ruhu marşla gönüllere nakşetmek önemli bir gayret” dedi.

Çekmeköy Belediyesi’nce düzenlenen “100. Yıl Marşı Yarışması”nda ilk 100’e giren şiirler belli oldu. Yarışmayı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın koordinasyonu ile düzenleyen organizasyon şiir etabının ödüllerini ise Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) ödül gecesinde verdi.

Cumhuriyet ve diriliş ruhunu marşla gönüllere nakşediyorsunuz

Ödül töreninde konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da, “Bu milletin diriliş ruhunu bir marş ile gönüllere nakşetmek en önemli gayrettir” diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Çok özenle ve dikkatle düşünülmüş, önümüzdeki yıllar boyunca milletimizin dudaklarından tınısı, yüreklerinden sevgisi, gönlüne nakış gibi işlenerek heyecanı eksik olmayacak marşının seçiliş törenine hepimiz şahitlik edeceğiz. Özellikle bu özgün projeyi düşünen Çekmeköy Belediye Başkanımıza teşekkür ederim. Türkiye’de medeniyetler, İbn Haldun’un tarif ettiği gibi ‘medeniyetler de insan ömrü gibidir; doğarlar, yaşarlar ve ölürler’. Dolayısıyla, her medeniyet kendisine yeni pencereler ve ufuklar açarak yollarına devam eder. İşte bu yüzden, bizim için cumhuriyet, açtığımız büyük bir penceredir. Milletin benliğiyle ortaya çıkmış, milletin diriliş ruhudur. Bu yüzden, milletin diriliş ruhunu temsil eden, gelecek yüzyıllara taşıyan, aşkını ve sevdasını dillendirecek olan bu duygusal zemini bir marşa dökmek ve bunu bir marş ile beraber gönüllere nakşetmek en önemli gayrettir. Dolayısıyla, bizim için cumhuriyet özgürlüktür, vicdandır, teknolojidir, gelişmektir, adalettir. Yeryüzünde bu milletin her bir zerresinin özgürce bahsedildiği önemli bir medeniyettir. Bu nedenle, bu güzel duyguyu, bu güzel yarışmayla taçlandıran Çekmeköy Belediyemize can-ı gönülden teşekkür ediyorum. “

Toplam 400 bin liralık ödül

Yarışmanın ilk aşaması olan şiir etabı için 81 il ile 14 ülkeden 2 bin 259 katılımcı başvurdu. Bununla birlikte, hazırlanan özel kitapta yer verilen 100 eser ise ikinci etaptaki beste yarışmasında da yer alacak.

İlk 100’e giren her bir eserin şairlerine ise kişi başı 2 bin 500 lira olmak üzere, toplam 250 bin liralık para ödülü tahsis edildi. Ayrıca, beste yarışmasında da kazanan şiirlere ise 50 bin liralık ikinci bir ödül de verilecek. Bununla birlikte, birinci olan marşın sahibi ise 100 bin lirayla ödüllendirilecek. Yarışmanın sonunda da toplam 400 bin liralık ödül dağılmış olacak.

***

M. Tevfik Göksu kimdir?

Göksu, 1 Ocak 1966 tarihinde Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde doğdu. İlkokulu Gölbaşı’nda, liseyi İstanbul Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesinde tamamladı. Ardından üniversite eğitimine başladı. 1990 yılında ise Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümünde tamamladı. Akademik çalışmalarını Sosyoloji alanında yoğunlaştıran M. Tevfik Göksu, Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde başladığı doktora çalışmalarını Siyaset Sosyolojisi üzerine devam ettirdi.

Göksu, aktif siyasete erken yaşlarda başla ve yaşamı boyunca devam etti. Bu süreçte, Refah Partisi ve Fazilet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Ayrıca, Millî Gençlik Vakfı İstanbul İl Kuruculuğu ve Marmara Bölge Başkanlığı görevlerini de icra etti. 1992’den 2000 yılına kadarsa Bağcılar Belediye Başkan Danışmanı olarak görev yaptı.

M. Tevfik Göksu, 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi Esenler Belediye Başkanı adayı oldu. Bu seçimlerde ise yüzde 48 oy oranıyla ilk sırayı aldı. Göksu, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’den tekrar Esenler Belediye Başkanı adayı oldu. Seçim sonucunda ise yüzde 62,7 oy oranıyla yeniden Esenler Belediye Başkanı görevini aldı. Ardından, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde de yüzde 65,48 oy oranıyla üçüncü kez başkan seçildi.