Esenler Belediyesi olarak, Türkiye’nin 23. Başbakanı ve üç kez de Başbakan yardımcısı olarak koalisyon hükumetlerinde görev alan değerli siyaset ve bilim insanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı, vefatının 10. yıl dönümünde hayırla, şükranla, rahmetle ve minnetle andık.

Çok önemli fikirleri ve projeleriyle Türkiye için zamanın çok ötesinde bir vizyon ortaya koyan değerli siyaset ve bilim insanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, vefatının 10. yıl dönümü nedeniyle Esenler Belediyesi’nde de anıldı.

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun da Refah Partisi döneminde birlikte siyaset yapma fırsatı bulduğu Prof. Dr. Necmettin Erbakan, vizyoner ve azimli kişiliğiyle Türkiye’nin yetiştirdiği çok önemli mühendislerden ve siyasetçilerden biri olarak, halkımızın gönlünde sevgiyle ve özlemle hatırlanmaya devam ediyor.

Tevfik Göksu, Necmettin Erbakan’ın kurucusu olduğu Milli Gençlik Vakfı’nın İstanbul İl Kuruculuğu ve Marmara Bölge Başkanlığı görevlerinde de bulunmuştur.

Necmettin Erbakan kimdir?

29 Ekim 1926 tarihinde Sinop’ta dünyaya gelen Necmettin Erbakan, Selçuklu Türkleri’nin Kozanoğulları soyundan gelen bir aileye mensup. 1943 Yılında İstanbul Erkek Lisesi’ni birincilikle bitirdi. 1948’de ise İTÜ Makine Fakültesinden üstün başarı ile mezun oldu. Aynı yıl Makine Fakültesi Motorlar Kürsüsünde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. İTÜ Erbakan’ı 1951 yılında Aachen Teknik Üniversitesi’ne gönderdi. Erbakan bu üniversitede Doktor ünvanı kazandı.

Erbakan’ın bu dönemde yazdığı dizel motorlarda püskürtülen yakıtın nasıl tutuştuğunu matematiksel olarak izah eden doçentlik tezi Alman ilim çevrelerinde büyük ilgi gördü. Tezin akademik dergilerde yayınlanmasının ardından, o tarihlerde Almanya’nın en büyük motor fabrikası olan DEUTZ motor fabrikalarının genel müdürü Prof. Dr. Flats tarafından Leopar tanklarının motorları ile ilgili araştırmalar yapmak üzere bu fabrikaya davet edildi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Alman üniversitelerinde ilk Türk bilim insanı olan Erbakan, 1953’te doçentlik sınavını vermek üzere Türkiye’ye döndü ve bu sınavı başarıyla vererek henüz 27 yaşındayken Türkiye’nin en genç doçenti oldu. Araştırmalar yapmak üzere tekrar Almanya’ya giden Erbakan, burada yaklaşık 6 ay motor araştırmaları başmühendisi olarak görev yaptı.

1956 yılında Gümüş Motor A.Ş’ yi kurarak burada Türkiye’nin ilk yerli motorunu üretti. 1960 yılında Ankara’da yapılan Sanayi Kongresinde Gümüş Motorun yaptığı imalatları sunan Erbakan, Türkiye’de otomobil yapımı fikrini ortaya attı ve bu fikrin o zamanın yönetimince revaç görmesi üzerine Eskişehir Demiryolları CER atölyesinde “Devrim Otomobili” adıyla ilk yerli otomobili imal etti. 1965 yılında profesör oldu. 1967 yılında Nermin Erbakan ile evlendi ve aynı yıl Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Sekreterliğine seçildi.

1969’da Konya’dan bağımsız milletvekili olarak seçilerek siyasete girdi. 17 Ocak 1970’te Milli Nizam Partisini (MNP) kurdu. MNP 1971 darbesi döneminde Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılınca Erbakan 1972 yılında aynı kadroyla Milli Selamet Partisini (MSP) kurdu ve 1973 seçimlerinde 48 milletvekili ve 3 senatörle meclise girdi. Bülent Ecevit’in liderliğindeki CHP ile MSP hükümet ortağı oldu ve Erbakan bu hükümette devlet bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. CHP-MSP koalisyonunun bozulmasından sonra kurulan dörtlü koalisyonda yine Başbakan yardımcılığı ve Ekonomik Kurul Başkanlığı görevlerinde bulunan Erbakan, aynı görevini 5 Haziran 1977 seçimlerinden sonra kurulan üçlü koalisyonda da devam ettirdi. 12 Eylül’de siyaset yasağı alan Erbakan 6 Eylül 1987’de yapılan halk oylaması neticesinde yeniden siyasete döndü. 20 Ekim 1991 seçimlerinde tekrar Konya’dan milletvekili seçildi.1995 yılında % 21.37 oy alan Refah Partisi 158 milletvekili ile birinci parti oldu. Bu seçimlerden sonra DYP ile kurduğu Refahyol hükumetinde 28 Haziran 1996’da Başbakan olarak göreve başladı. 1996-1997 yılları arasındaki Başbakanlık dönemi, 28 Şubat dönemi ve post-modern darbe olarak nitelenen süreç ile son buldu. 1998 yılında Refah Partisi’nin kapanmasıyla birlikte beş yıl siyasi yasaklı olan Erbakan, 2003 yılında bu yasağının bitmesiyle Saadet Partisi’nin Genel Başkanlığına seçildi. 2004’ ten sonra bir süreliğine ara verdiği bu görevine 17 Ekim 2010 tarihinde geri döndü.

Yaşının ilerlemesi ile birlikte sağlık durumu giderek kötüleşen Erbakan, tedavi gördüğü hastanede kalp yetmezliği nedeniyle 27 Şubat 2011 günü vefat etti.