2022 bütçesinin görüşüldüğü İBB Meclisi’nde konuşan İBB AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, borç batağı içindeki IBB’nin durumunu değerlendirdi ve “Bu bütçeyi gerçekleştirebilmek için 16 milyardan daha fazla borç para bulmak zorundadır” dedi.

İBB yönetiminin 2022 bütçesini gerçekleştirebilmesi için borç batağı içine saplanacağını söyleyen İBB AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, “Bütçeye baktığınızda göreceksiniz ki bu İBB yönetimi 2022 senesi için ilave tam 8 milyar net borçlanmayı öngörüyor. Bu bütçenin uygulanabilmesi için bulunması gereken toplam borç ise 13.860.044.000 TL’dir. Performans programına göz atınca bir yerlerde saklanmış gizli bir borçlanmayı daha görüyorsunuz. 2022 Performans Programı’na bakınca gider bütçesinin gerçekleşme oranının % 100 olarak hedeflendiğini, buna karşılık gelir bütçesinin gerçekleşme oranının ise % 95 olduğunu görürsünüz. Bu, bütçenin %5’i kadar daha borçlanılacak demektir. O da yaklaşık olarak 2,4 milyar daha ilave borçlanmadır. Kısaca, İBB bu bütçeyi gerçekleştirebilmek için 16 milyardan daha fazla borç para bulmak zorundadır. Bu tam bir borç batağı içine saplanmadır. Tabii ki bu borçlanma hevesini Sayın Başkan’ın ‘Borçlanmak İstanbul’a ihanettir’ sözü ile birlikte ele aldığımızda ortaya çıkan tablo bu yönetimin tam olarak sefaletidir” ifadelerini kullandı.

“İstanbul’u borç batağı içine soktum”

Konuşmasının devamında borçlanma meselesinin bunlarla bitmediği söyleyen Göksu, sözlerine şöyle devam etti:

“İBB 2023 ve 2024 senelerinde toplam 20,5 milyar TL daha ilave net borçlanma planlıyor. 2022 senesi bütçesinde bir öncekine göre % 51 artış öngörülüyor. Buna karşılık İBB’nin öz gelirlerindeki tahmini artış ise % 21 olarak planlanmış. Merkezi bütçeden gelecek olan paya da % 45 artış öngörülmüş. Bu sayıların anlamını şimdi size tek tek izah edeyim. Bu yönetim demek istiyor ki; ‘Ben seçimden önce İstanbul’un öz kaynaklarını % 50 artıracağıma dair söz vermiştim. Onu beceremedim ama bütçeyi kâğıt üstünde % 51 artırdım. Kendim kaynak üretemeyince de kaynak üretme görevini hükûmete verdim. Çünkü hükûmet zaten çok çalışıyor. Ben kendilerine her konuda güveniyorum. Hükûmet çok çalışsın ve % 45 daha fazla kaynak üretsin ve bize versin. Biz ise tatil yapalım, kendimize köşk yapalım, keyfimize bakalım. Eğer yazdığımız miktarda bütçe gelmezse de önümüzdeki sene boyunca ‘engelleniyoruz’ diye bağırıp çağırırız’.

Oysa işin gerçeği şudur; 2022 merkezi bütçe taslağında belediyelere ayrılacak paylar öngörülmüştür. Bu da bu seneye göre yaklaşık % 19,5 civarında bir artıştır. Bunu kasıtlı olarak böyle yazarak kâğıt üzerinde bütçeyi % 51 artırmış oluyorlar akılları sıra. Ve aylar geçip de bu paradan daha az miktarda para gelirse bütün borazanlarını toplayıp ‘engelleniyoruz’ yalanına sarılacaklar.”

BORÇ BATAĞI

***

M. Tevfik Göksu kimdir?

1 Ocak 1966 tarihinde Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde doğan Göksu, ilkokulu Gölbaşı’nda, liseyi İstanbul Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1990 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümünde tamamladı. Akademik çalışmalarını Sosyoloji alanında yoğunlaştıran M. Tevfik Göksu, Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde başladığı doktora çalışmalarını Siyaset Sosyolojisi üzerine devam ettirdi.

Aktif siyasete erken yaşlarda başlayan ve yaşamı boyunca devam eden Göksu, Refah Partisi ve Fazilet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Millî Gençlik Vakfı İstanbul İl Kuruculuğu ve Marmara Bölge Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1992’den 2000 yılına kadar Bağcılar Belediye Başkan Danışmanlığı görevinde bulundu.

2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi Esenler Belediye Başkanı adayı gösterildi ve yüzde 48 oy oranıyla Esenler Belediye Başkanı seçildi. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’den tekrar Belediye Başkanı adayı gösterilen Göksu, yüzde 62,7 oy oranıyla tekrar Esenler Belediye Başkanı olarak seçildi. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ise yüzde 65,48 oy oranıyla üçüncü kez başkan seçildi.

Günümüzde, Esenler Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekilidir. SONAR araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre İstanbul’daki AK Parti Belediye Başkanları arasında en sevilen, en başarılı Belediye Başkanı olarak tespit edilmiştir.