CHP’li Ekrem İmamoğlu, İstanbul halkına sağlıklı ekmek üretmesi için AK Parti döneminde kurulan, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en önemli ekmek fabrikası olacak Hadımköy Halk Ekmek Fabrikası’nı tamamlamayı başaramadı, şimdi ise fabrikayı kiraya veriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AK Parti döneminde inşaatına başlayıp yüzde 90’ını bitirdiği, Avrupa’nın en önemli ekmek fabrikalarından biri olacak Hadımköy Ekmek Fabrikası, CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun elinde bir başarısızlık öyküsüne dönüştü.

AK Parti döneminde, İstanbul halkına hem düşük maliyetli hem de sağlıklı ekşi mayalı ekmek üreteceği planlanarak inşaatına başlanan Hadımköy Ekmek Fabrikasının şimdiye kadar çoktan bitmesi ve İstanbul halkına ekmek üretmeye başlaması gerekiyordu.

Ancak İmamoğlu, İstanbul halkına ucuz ve sağlıklı ekmek üretmek yerine bu fabrikayı ayda 50 bin lira gibi komik bir rakamla kiraya vermeyi tercih etti.

İşte Hadımköy Halk Ekmek fabrikasının İstanbul halkına anlatılmayan gerçeği:

• Hadımköy Halk Ekmek Fabrikası, 76 bin 203 metrekare alanda yapımı için Mayıs 2018 tarihinde ihale edildi.

• AK Parti döneminde yapımına başlanılan ve araç-gereç ve teçhizatının yüzde 90’ı alınan ve şimdiye kadar çoktan hizmete girmesi planlanan bu fabrikanın yapımı ile;

✓ İnsan sağlına daha faydalı ekşi mayalı ekmek ve unlu mamuller üretip, (Bilim insanları ve beslenme uzmanlarınca ekşi mayalı ekmek ve ürünlerinin insan sağlığı yönünden çok faydalı olduğu ifade edilmektedir) halkımızın sağlığına katkıda bulunarak, beslenme bozukluğuna dayalı sağlık harcamalarının da büyük ölçüde düşürülebileceği,

✓ Bu tesisin ülkemizdeki diğer üreticilere de örnek olacağı planlandı.

✓ Şu an piyasada ekşi mayalı ekmeklerin kilogram fiyatları 20-30 liradan satılmaktadır. Yeni yapılacak fabrikada (Hadımköy), endüstriyel imkânlarla seri şekilde üretilerek çok daha ucuza mal edilebilecek bu ekmek ve unlu mamuller, geniş halk kitlelerine kamu eliyle ulaştırıması ve hem halkın sağlığına hem de kesesine katkıda bulunması hedeflenmişti.

✓ Hadımköy Halk Ekmek Fabrikası açıldığında, depreme dayanıklı olmayan, makine ve teçhizatı oldukça eski ve yıpranmış olan Edirnekapı Fabrikası’nın da kapatılması planlanmıştı.

Peki CHP ne yaptı?

• İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Özgen Nama, geçtiğimiz eylül ayında İstanbul Halk Ekmek’in 4. fabrikası olan Hadımköy Halk Ekmek Fabrikası ile ilgili bilgi verirken şunları söylüyordu:

“Günde;

• 200.000 normal ekmek

• 1.000.000 Akdeniz ekmeği denilen küçük kare ambalajlı ekmek

• 150.000 tost ekmeği, tam buğdaylı ve çavdarlı ekmek üretilecek. Burası Türkiye’de ilk, Avrupa’nın da sayılı endüstriyel ekşi mayalı ekmek üretim tesisi. Ekşi mayalı ekmeğin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisi düşünüldüğünde burası aynı zamanda önleyici bir sağlık tesisi. 2022’nin ilk çeyreğinde hizmete alarak HALKIN EKMEĞİNİ BÜYÜTMEYE, SAĞLIKLI EKMEĞİ YAYGINLAŞTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”.

Şimdi halkımızın aklındaki soru şu:

İBB Yönetimi gerçekten halkın ekmeğini büyütüyor mu? Sağlıklı ekmeği yaygınlaştırıyor mu?

Maalesef hayır. “Bizim ucuz ekmeği halka ulaştırmamızı engelliyorlar” diyerek algı yapanlar, şu anda ekmeği ne üretebiliyor ne de dağıtabiliyor. Halk Ekmek üretimi 2 milyon 500 binden 900 binlere kadar düştü. Büyük yaygara kopardıkları ve İBB AK Parti Meclis Grubu’nun onay vermesine rağmen “Büfe açtırmıyorlar” yalanı ile kamuoyunu aldatmaya devam ettikleri, Halk Ekmek büfelerinin daha yarısını açamadılar.

• Ve, “Halkın ekmeğini büyütüyoruz” diyerek algı yapan İBB Yönetimi, Avrupa’nın sayılı tesislerinden birisi olacak bu ekmek fabrikasını;

• Aylık: 50 bin TL

3 yıllık: 1 milyon 800 bin TL +KDV’ye

Açık Teklif Usulü ile kiraya veriyor.

İşte ekmek üretmeyi bile başaramayan CHP ve İmamoğlu’nun gerçek yüzü.

***

M. Tevfik Göksu kimdir?

1 Ocak 1966 tarihinde Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde doğan Göksu, ilkokulu Gölbaşı’nda, liseyi İstanbul Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1990 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümünde tamamladı. Akademik çalışmalarını Sosyoloji alanında yoğunlaştıran M. Tevfik Göksu, Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde başladığı doktora çalışmalarını Siyaset Sosyolojisi üzerine devam ettirdi.

Aktif siyasete erken yaşlarda başlayan ve yaşamı boyunca devam eden Göksu, Refah Partisi ve Fazilet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Millî Gençlik Vakfı İstanbul İl Kuruculuğu ve Marmara Bölge Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1992’den 2000 yılına kadar Bağcılar Belediye Başkan Danışmanlığı görevinde bulundu.

2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi Esenler Belediye Başkanı adayı gösterildi ve yüzde 48 oy oranıyla Esenler Belediye Başkanı seçildi. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’den tekrar Belediye Başkanı adayı gösterilen Göksu, yüzde 62,7 oy oranıyla tekrar Esenler Belediye Başkanı olarak seçildi. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ise yüzde 65,48 oy oranıyla üçüncü kez başkan seçildi.

Günümüzde, Esenler Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekilidir. SONAR araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre İstanbul’daki AK Parti Belediye Başkanları arasında en sevilen, en başarılı Belediye Başkanı olarak tespit edilmiştir.