Esenler’de özel bir etkinlikle 2024 – 2025 kültür sanat sezonunu açan Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Bizler, kendini sadece belediye yöneticisi olarak gören bir yapıda değiliz. İnsanın hayallerini inşa edebilecekleri kurguyu yapmak ve onun alt yapısını oluşturmak da bizim görevimizdir. Bu anlamda kültürel faaliyetler dediğinizde biri mekânın inşası, öbürü de insanın ihyasıdır. Bizim için kültürel faaliyetler demek; mekânsal değişimle şehrin inşasını yapmak, kültürle de insanın ihyasını yapmak demektir. Kısaca bizim için kültür insanın ihyasıdır.” dedi.

Esenler’de yeni kültür sanat sezonu, geçtiğimiz günlerde, Yıldız Teknik Üniversitesi Tarihi Hamam’da düzenlenen açılış programıyla başladı. Türk musikisine kazandırdığı eşsiz ve unutulmaz eserlerle silinmez izler bırakan Buhurizâde Mustafa Itrî Efendi’nin yakından tanınmasına fırsat tanıyacak pek çok çalışma, yeni sezonda sanatseverlerin ilgisine sunulacak. Musiki camiasından önemli isimlerin çeşitli projelerde yer alacağı yeni sezon, her yaştan Esenlerli için zengin ve dopdolu kültür sanat programlarının kapılarını aralayacak. Bu kapsamda Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu aksam.com.tr’den Ali Demirtaş’ın sorularını yanıtladı.

Artık belediyecilik, belediyecilik kavramının çok ötesine geçti

Kültür ve sanat sizin hayatınızda nasıl bir yer kaplıyor ve sizin için kültür sanat ne demek?

Kültür bir toplumun tecrübeyle ortaya çıkarmış olduğu yaşam demektir. Kültür, bir toplumun zihinsel haritasını ortaya çıkartır ve o toplumun zihinsel haritasına baktığınızda; o toplumun neyi düşündüğünü, neyi yaşamak istediğini, neden mutlu olduğunu, neden mutsuz olduğunu, gelecekle ilgili hangi hayalleri kurduğunu görebilirsiniz. Bizim belediye olarak ilk görevimiz, mekânın değişimidir. Bizden insanların ilk olarak bekledikleri şey; yolun, parkın vs. tamiratı ve bakımıdır. Ancak bu, kendini sadece bir belediye yöneticisi olarak gören için böyledir. Biz böyle bir yapıda değiliz. İnsanların hayallerini inşa edebilecekleri kurguyu yapmak ve onun alt yapısını oluşturmak da bizim görevimiz. Bu anlamda kültürel faaliyetler dediğinizde biri mekânın inşası, öbürü de insanın ihyasıdır. Bizim için kültürel faaliyetler demek; mekânsal değişimle şehrin inşasını yapmak, kültürle de insanın ihyasını yapmak demektir. Kısaca bizim için kültür insanın ihyasıdır. Onun içindir ki kültürel etkinliklerimiz 7’den 70’e herkesi ilgilendiren ve herkesin iç dünyasında yeni ufuklar ve yeni perdeler açan, herkesi farklı alanlarda düşünmeye sevk eden, bir taraftan tarihe, bir taraftan sanata, medeniyet değerlerine ışık tutan, bir taraftan bugüne, bir taraftan da yarına ufuk açan bir kültür penceresiyle meseleye bakar. Çünkü nihai sonuç insanın ihyasıdır. Bana kalırsa günümüz belediyeciliğinin adı fıtrat belediyeciliğidir. Çünkü artık belediyecilik; belediyecilik kavramının çok ötesine geçti. Bu nedenle kültüre hangi perspektiften baktığınız ve nasıl konumlandırdığınız çok önemli. Biz mekânın inşasını ve değişimini büyük bir oranda bitirdik. Onun için şu anda bütün belediyenin inşa ettiği alan kültür üzerine…

Yeni sezonun adı: Buhurizade Mustafa Itri

Kültür sanat sezonlarınıza 2016’dan beri tarihimizden değerli kişilerin isimlerini veriyorsunuz. Yeni sezon ise Buhûrîzâde Mustafa Itrî’ye atfedildi. İsim verme süreci nasıl ve neden doğdu?

Tamamıyla farkındalık oluşturmak ve odaklanmak amacıyla bu fikir doğdu. Amacımız değerlerimizi unutturmamaktı. Evet, yeni sezonumuzun adı Itrî. Şimdi Itrî dediğimizde; onunla ilgili ne kadar çalışmalar varsa hepsi önümüze geldi, ortaya çıktı, adeta kaynak oluşturduk. İşte bir yıl boyunca Esenler’deki çocuklar da Itrî kimdir, onu öğrenecek. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? İstiyoruz ki bu toplumu aydınlatanlar, kurgulayanlar bu toplumun çocukları tarafından da bilisin. Onun için her sene kültür sanat sezonumuza bir ad veriyoruz.

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.