Kültür sanat faaliyetleriyle İstanbul’un en önemli kültür merkezine dönüşen Esenler’de 2021-2022 kültür sanat sezonu, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’ndeki muhteşem organizasyonla açıldı.

Esenler Belediyesi, vefatının 600. yılı sebebiyle Mevlid-i Şerif’in müellifi Süleyman Çelebi’ye atfettiği kültür sanat sezonunu açtı. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen sezon açılış programı, Bünyamin Topçuoğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilaveti ile geçen sezon yapılan ve bu yıl gerçekleştirilecek etkinlikleri anlatan film gösterimiyle başladı. Programa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’nun “Alemlere Rahmet” konseri misafirlerle buluştu. Ömer Tuğrul İnançer ve Enes Ergür’ün anlatımıyla, İhsan Özer’in sanat yönetmenliğinde icra edilen konser, sanatseverler tarafından beğeniyle takip edildi.

Biz tevazu milletiyiz

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Belediyeler elbette sanatsız geleceği tasarlayamaz ve kültüründen ilham alarak bunu yapacaklardır. Dünyanın her yerinde milletlerin bir kültürü, bir sanatı var. Peki, bizi farklı yapan nedir? Biz tevazu milletiyiz, paylaşan bir milletiz. Bizim değerlerimiz budur, Yunus’un bize anlattığı, Hacı Bektaş-ı Veli, Hoca Ahmed Yesevi, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin bize anlattığı tevazudur” şeklinde konuştu. Sezonun atfedildiği Süleyman Çelebi’nin sözlerinden örnekler veren Demircan, “Yunus Emre, aşkın Türkçesi dedik. En büyük aşk ve Türkçemizi yüzlerce yıl öncesinden güzel kullanarak gelmiş. Süleyman Çelebi ile böyle bir benzerlikleri var” ifadesini kullandı.

Şehrin inşası ve ihyası kültürle başlar

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu bir şehrin iki şekilde inşa edildiğini belirterek “Bir mekânı inşa edersiniz bir de şehrin ruhunu inşa edersiniz. Mekânı inşa etmek için size mühendisler lazım, kalfalar lazım, çalışan insanlar lazım. Ama şehri sadece mekânı itibariyle inşa ettiğiniz zaman tabiri caizse tek kanatlı bir kuşa benzer. Şehrin esas inşası ve ihyası kültür ile başlar. Birinde mekânı inşa eder mekân köprüleri kurarsınız, birinde gönül köprüleri kurar gönül inşa edersiniz. Esenler kültür programları maksimum düzeyde yapılan ve maksimum düzeyde katılım sağlanan bir ilçe haline geldi. Bunun için ben Esenler halkına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Göksu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz her kültür sezonunda bu medeniyet değerlerini inşa etmiş gönül sultanlarına kültürün adını verdik. Şeyh Edebali, Yunus Emre, Hoca Ahmet Yesevi, Nizamülmülk, Yusuf Has Hacip dedik. Bu sene de Süleyman Çelebi diyoruz. İstiyoruz ki geleceğimizi emanet edeceğimiz nesil bu medeniyet hangi köklerden büyümüş, bu köklerin büyümesine kimler katkıda bulunmuş, bunları bizim çocuklarımız bilsin istedik. Süleyman Çelebi kültürümüzde ekmek ve su gibi anlamlı. Anadolu’da taziyeniz olur mevlid okunur, düğününüz olur mevlid okunur, sünnetiniz olur mevlid okunur, kızınızı gelin edersiniz mevlid okunur. Süleyman Çelebi’nin sözleri bizi bir araya getiren bir ilaç olmuş. Bu ilacın menşei de Hazreti Peygamber olmuş. Peygamber Muhammed Mustafa(s.a.v)’i anlatmak için kalem eline almış, alın teri dökmüş bir büyüğü ve hepimizi bir araya getirmeye vesile olmuş Süleyman Çelebi’nin adını kültür sezonumuza verdik” ifadelerini kullandı.

Çelebi bir peygamber aşığıdır

Süleyman Çelebi Kültür Sanat Sezonu’nun danışmanlığını üstlenen Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli ise Süleyman Çelebi’nin kişiliğine, hayatına, asıl adı “Vesiletü’n-Necat” olan meşhur eserine ilişkin bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Kemikli, “Süleyman Çelebi ‘Mevlid’in şairidir, bilgedir, hâkimdir, kelimenin tam anlamıyla bir filozoftur. Hakikati, hikmeti keşfeden bir kişidir. Süleyman Çelebi ariftir, Peygamber aşığıdır, Türkçe’yi mabede sokmuştur. Türk edebiyatında mevlit geleneğini inşa etmiş, Türk-İslam edebiyatının farklı türlerinin de inşasını sağlamıştır.” diye konuştu.

Kültür sanat sezonu açılışında geleneksel el sanatları sergisi sanatseverlerle buluştu

Esenler Belediyesi, Süleyman Çelebi Kültür Sanat Sezonu kapsamında Esenler Sanat Evi (ESEV) eğitmenleri ve kursiyerleri tarafından hazırlanan “Geleneksel ve El Sanatları Sergisi” ni sanatseverlerle buluşturdu. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde bulunan serginin açılışı, sanat danışmanı Abdülbaki Kömür’ün katılımıyla gerçekleşti.

*** 

M. Tevfik Göksu kimdir?

1 Ocak 1966 tarihinde Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde doğan Göksu, ilkokulu Gölbaşı’nda, liseyi İstanbul Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1990 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümünde tamamladı. Akademik çalışmalarını Sosyoloji alanında yoğunlaştıran M. Tevfik Göksu, Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde başladığı doktora çalışmalarını Siyaset Sosyolojisi üzerine devam ettirdi.

Aktif siyasete erken yaşlarda başlayan ve yaşamı boyunca devam eden Göksu, Refah Partisi ve Fazilet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Millî Gençlik Vakfı İstanbul İl Kuruculuğu ve Marmara Bölge Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1992’den 2000 yılına kadar Bağcılar Belediye Başkan Danışmanlığı görevinde bulundu. 

2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi Esenler Belediye Başkanı adayı gösterildi ve yüzde 48 oy oranıyla Esenler Belediye Başkanı seçildi. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’den tekrar Belediye Başkanı adayı gösterilen Göksu, yüzde 62,7 oy oranıyla tekrar Esenler Belediye Başkanı olarak seçildi. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ise yüzde 65,48 oy oranıyla üçüncü kez başkan seçildi. 

Günümüzde, Esenler Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekilidir. SONAR araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre İstanbul’daki AK Parti Belediye Başkanları arasında en sevilen, en başarılı Belediye Başkanı olarak tespit edilmiştir.